Museum MORE

Grootste museum voor Nederlands Modern Realisme.

 

Sinds dinsdag 2 juni 2015 is in hartje Gorssel Museum MORE geopend. Museum More is het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme. In het museum zijn werken te zien van toonaangevende Nederlandse modern realistische kunstenaars van de afgelopen 100 jaar. Ondermeer de grootste collectie van magisch-realist Carel Willink.

 

Carel Willink

Albert Carel Willink (Amsterdam, 7 maart 1900 – aldaar, 19 oktober 1983) was een Nederlands kunstschilder. Hij wordt gezien als de belangrijkste schilder van het magisch realisme, een schilderstijl die met licht, kleur, vorm en diepte een vervreemdende sfeer schept. De voorstellingen ogen reëel, maar zijn uitsluitend mogelijk in de fantasie.

 

Willink zelf hield niet van de benaming magisch realisme, hij noemde het liever imaginair realisme, het zo realistisch mogelijk schilderen van de verbeelding. In zijn schilderijen combineerde Willink technische perfectie, fotorealisme en een extreem gevoel voor detail met een dreigende, mysterieuze en onwerkelijke sfeer.

Bron: Wikipedia

 

De collectie

De collectie te zien bij Museum MORE bevat prachtige werken van Pyke Koch, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Dick Ket. Ook zijn er de mooiste werken van Nederlandse realistische tijdgenoten te vinden. Kunstenaars zoals Jan Mankes, Charley Toorop, Edgar Fernhout, Jan van Tongeren, Johan Mekkink, Johan Ponsioen, Sal Meijer, Ferdinand Erfmann, fotografen Paul Huf en Erwin Olaf en mode-ontwerper Fong Leng.

 

Nog niet zo lang geleden

Wat voorheen het gemeentehuis aan de Hoofdstraat 28 (op de hoek van de Joppelaan) in Gorssel was… dat is nu Museum MORE. Eind 2012 kwam het gemeentehuis leeg te staan doordat de gemeente een nieuw onderkomen in de stad Lochem had gebouwd. Het pand is toen gekocht door de heer Hans Melchers. Het achterdeel wat later aangebouwd was is gesloopt en vervangen voor nieuwbouw. Een glazen ‘hals’ is nu verbonden met het oorspronkelijke gebouw uit 1914.

 

Hans Melchers heeft in 2012 de Scheringa Collectie van de DSB-Bank verworven. Deze gigantische collectie omvat ongeveer 1200 werken waarvan en zo’n 200 in Gorssel tentoongesteld kunnen worden. Regelmatig wordt de collectie uitgebreid met nieuwe werken. Kasteel Ruurlo is de tweede vestiging van Museum MORE. Daar wordt op dit moment nog verbouwd. Deze tweede locatie zal in 2016 de deuren openen.

 

Scherp Kijken

In Museum MORE kijkt Charley Toorop de bezoeker met een indringende blik aan. Toorops ‘Zelfportret met bontkraag’ is een prachtig voorbeeld van de manier waarop modern realistische kunstenaars de zichtbare werkelijkheid kunnen benaderen. Ze kijken scherp en dwingen ons om ook scherp te kijken. De tentoonstelling ‘Scherp kijken, Traditie en eigenheid’ biedt een overzicht van ruim 200 hoogtepunten uit de Nederlands realistische kunst van de afgelopen eeuw uit de collectie van Museum MORE. Realistische kunst is bij uitstek ‘scherp kijken’ volgens prof. dr. Ype Koopmans, conservator van MORE. “De kunstenaar kidnapt ons netvlies. Hij kijkt scherp en dwingt je om zelf ook scherp te kijken.” Er zijn werken te zien van Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar, van Jan Mankes tot Carel Willink en van Co Westerik tot Philip Akkerman. Daaronder ruim 30 werken van Carel Willink, waarvan enkele nieuwe aanwinsten van deze koele grootmeester. Het is lang geleden dat Willink met zoveel werken tentoongesteld werd.

 

Museum MORE

Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur
Hoofdstraat 28, 7213 CW Gorssel
Tel. 0575-760300
Website

 

Bronnen: Gemeente Gorssel, Museum MORE & Wikipedia